over OPENover OPEN

Wat begon als een opdracht van de gemeente Delft aan DOK en De VAK om de mogelijkheid te onderzoeken om samen vierkante meters te delen, werd al snel een gezamenlijke droom om een unieke plek in Delft te ontwikkelen. Samen ontwikkelden we onze visie op OPEN: dé informele ontmoetingsplaats waar taal, cultuur en techniek samenkomen. Met een gedeelde visie op educatie en cultuur en een gezamenlijk maatschappelijk belang.

Het OPEN concept kan niet bestaan zonder betrokkenheid van de stad. De mensen die hier komen werken, leren, lezen, muziek maken, die vormen samen OPEN.
Margot Nicolaes / DOK
OPEN is een plek waar verbeelding een kans krijgt op allerlei niveaus: in de kunst, maar ook in taal en techniek.
Huub 't Hoen / De VAK

Wat heeft OPEN jou te bieden?

Overal in het pand wordt gezongen, gemusiceerd, gedanst, geschilderd of geacteerd. Verspreid over de begane grond, eerste én tweede verdieping vind je zeventien lokalen, drie danszalen en twee schilderateliers.

De VAK ontvangt hier jaarlijks ruim drieduizend cursisten (kinderen en volwassenen) die door zo’n tachtig professionele docenten in hun passie worden begeleid en onderwezen binnen de disciplines beeldend, dans, theater, schrijven en muziek. Als het even kan, mogen anderen van hun prestaties meegenieten. Er zijn regelmatig (lunch)concerten en optredens die druk bezocht worden.

Er valt natuurlijk nog veel meer te ontdekken: de ruime collectie aan jeugdboeken, romans, informatieve boeken en andere materialen. Op de eerste verdieping vind je niet één, niet twee, maar drie complete werelden die zijn ingericht voor de jeugd. Ga in een knusse hoek zitten, verdwaal in een boek, doe mee aan de labs of geniet van een voorleesmoment.

In OPEN zijn twee podia te vinden. Eén podium op de begane grond waarbij de centrale trap als tribune wordt gebruikt en één podium voor activiteiten die een rustige omgeving vragen, zoals lezingen of het voordragen van verhalen.